Actualitat Notícies

TAPES EN HISTÒRIA 2019

TAPES EN HISTÒRIA 2019
TAPES EN HISTÒRIA 2019

 

 

TAPES EN HISTÒRIA 2019
HISTÒRIA
Guardamar va ser un lloc estratègic des de la seva fundació en el segle XIII. La situació geogràfica fronterera va convertir  molt aviat  la fortalesa situada en la muntanya del Castell, en una vila emmurallada per a protegir  la població, tant del perill provinent de la mar (pirates barbarescos), com dels conflictes territorials entre les corones aragonesa i castellana.
Molt aviat es posen en marxa els “repartimentos” de terres, especialment el “Repartiment d'Oriola”, origen de molts dels cognoms que encara són comuns entre els guardamarencs.
Aci mostrem una petita mostra de cognoms fruit de la repoblació, per exemple topònims provinents de comarques lleidetanes: Puigcerver, Cervera, Verdú, Segarra, Alberola, Torregrosa, Ivars, Agulló, Alberola, Amorós, Segarra Pallars (Pallares), Noguera, etc...
Algun de aquests cognoms han arribat fins nosaltres amb diferències gràfiques, com per exemple: Menargues o Menárguez per Menàrguens, Pons per Ponts o Torregrosa per Torregrossa. Gairebé tots aquests llocs estan en la mateixa zona, en un radi de 30 i 50 quilòmetres a l'est i nord-est de la ciutat de Lleida, la qual cosa pot indicar l'existència d'un "focus de repoblació" d'aquesta zona en l'època entre mediats del segle XIII i finals del XIV.
Altres zones font de repoblació eren la zona de Terol al sud d'Aragó (exemple: Albentosa o Alventosa per la Vila d'Albentosa).
Mallorca proporciona curiositats com els cognoms lxuetes, els portadors dels quals són considerats descendents de jueus conversos, entre els quals figuren alguns cognoms locals.
El text de Juan Antonio Barrio Barrio, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat d'Alacant és una mostra de la importància d'aquest període en la història de la moderna Guardamar: “La villa cristiana de Guardamar fue creada en este contexto y en fecha imprecisa, posiblemente en torno a 1271, por Alfonso X en una gran pinada que no había sido nunca  urbanizada ni poblada por musulmanes. El rey castellano construyó un castillo y en la zona baja una villa que bautizó como Guardamar que debía ser poblada por los propietarios de las tierras....La villa de Guardamar fue incorporada en 1296 a la Corona de Aragón mediante el correspondiente privilegio de unión, en él que el rey se comprometía a no enajenarla ni separarla jamás de la Corona”
ACTIVITATS
Es realitzaran actuacions d'animació al llarg dels caps de setmana de  la campanya mitjançant la teatralització de dos personatges de l'època. Els horaris d'aquestes activitats que discorreran de manera itinerant entre tots els establiments participants seran els següents:
Divendres…..20h.a 23h.
Dissabte…..20h. a 23h.
Domingo…..12h. a 15h.
Cercaviles a càrrec d'una “colla de dolcainers” el dissabte 26 d'octubre de 2019, desde les 13 hores una “colla de dolcainers” farà un cercaviles  per tots els establiments participants.

 

© 2015 - Ajuntament de Guardamar del Segura - Conselleria de Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball